Ο μύθος της Ελευσίνας

ΕΛΕΥΣΙΝΑ, ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

Η Ελευσίνα, μια πόλη με πληθυσμό 50.000 κατοίκων, σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από την Αθήνα, είναι γνωστή για την αρχαία αλλά και τη σύγχρονη- βιομηχανική της ιστορία.

Στην αρχαιότητα ήταν ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά κέντρα της Ελλάδας διατηρώντας την ιερότητα της επί 2 χιλιετίες και διαδίδοντας τη λατρεία των Ελευσίνιων Θεών σε όλο τον κόσμο.

Ο μύθος

Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Θεός Πλούτωνας, βασιλιάς του Κάτω Κόσμου, απήγαγε την Περσεφόνη, κόρη της Θεάς Δήμητρας με σκοπό να την παντρευτεί στο βασίλειο του. Η Θεά Δήμητρα έψαχνε εννέα ολόκληρες μέρες ώσπου έφτασε, απελπισμένη πλέον, στην Ελευσίνα. Εκεί εργάστηκε ως παιδαγωγός στο παλάτι του βασιλιά Κελεού όμως όταν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα της, ζητήθηκε να χτιστεί προς τιμής της ένας Ναός, όπου και κλείστηκε η ίδια για ένα χρόνο θρηνώντας το χαμό της κόρης της. Τον χρόνο αυτό δεν φύτρωσε ούτε ένας σπόρος. Ο Δίας θορυβημένος έστειλε τον Ερμή στον Πλούτωνα ώστε να βρουν μια λύση. Αυτό που συμφωνήθηκε ήταν ότι η Περσεφόνη θα έμενε μισό χρόνο στον Κάτω Κόσμο με τον σύζυγο της και μισό χρόνο στον Πάνω Κόσμο με τη Μητέρα της. Μόνο έτσι η Θεά Δήμητρα επέτρεψε στη Γη να καρποφορήσει και οι καρποί αυτοί μέχρι και σήμερα φέρουν το όνομα δημητριακά. Τα καλύτερα σπαρτά τα είχε πάντοτε το Θριάσιον Πεδίον, δηλαδή ο Κάμπος της Ελευσίνας.


Στις μέρες μας μπορεί κανείς να θαυμάσει το λόφο των αρχαιοτήτων και το Μουσείο που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, ενώ τα ίχνη της Ιεράς Οδού που συνέδεαν την Ελευσίνα με την πόλη της Αθήνας, διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Ακόμη, τα ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ, προς τιμή του ποιητή Αισχύλου, είναι από το 1975 η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της Ελευσίνας και πραγματοποιείται κάθε χρόνο, το Σεπτέμβριο.
Διεύθυνση: Περσεφόνης 21, 19200, Ελευσίνα - Ελλάδα
Tηλέφωνο & Fax: 210 5546547
Email: melissa@melissahotel.gr
Europa ΕΣΠΑ 2007 -2013
Bookmark and Share